Urc în autobuzul 44 ca să ajung la Gara de Sud. Mă așez pe scaun, în dreapta mea se așază un băiat care caută ceva în ghiozdan. La nici 5 secunde de când autobuzul părăsește stația apare un controlor fără uniformă. Îi cere biletul băiatului care abia a urcat în autobuz. Acesta îi dă biletul, nevalidat însă.

— Câți ani ai?

— 16.

— De ce nu ai bilet?

— Am bilet, nu vedeți? Dar nu am apucat să îl fac, tocmai m-am urcat, acum îl făceam.

Controlorul îi cere actele și el refuză să se legitimeze, pe bună dreptate, nici eu nu apucasem să trimit încă mesajul pentru TCE și nici nu observasem controlorul, abia mă așezasem ca să nu mă dezechilibrez de la plecarea autobuzului. Știu și cum este să ai bagaje și să nu îți găsești biletul sau cartela imediat.

— A, da? Nu te legitimezi? Lasă că vedem acum. Se umflă în pene nenea controlorul, mândru de realizarea sa, încântat de faptul că tocmai urmează să amendeze un copil de 16 ani. Uită de toți ceilalți călători și își sună colegii să îi vină în ajutor, de parcă ar fi făcut realizarea deceniului și tocmai a oprit cel mai mare răufăcător din a comite și alte pagube acestei societăți.

— Nu-ți mai faci, băiete, niciun bilet acum, trebuia să îl faci la urcare. Unde te-ai urcat?

— Tocmai am spus că m-am urcat la stația de dinainte, odată cu tine, m-ai și văzut!

În mod normal nu îmi palce când un tănâr vorbește cu superioritate și aroganță, dar în cazul acesta îmi aduc aminte de amenda pe care am primit-o pe nedrept la București în urmă cu câteva luni și știu că el este îndreptățit să vorbească așa. Respectul nu înseamnă doar vârsta. 

Autobuzul ajunge la sud, unde băiatul dorește să coboare, așa cum a mai spus și înainte, probabil mergea la școală ori se întorcea de acolo. Este împins și reținut în autobuz până la sosirea ajutoarelor. Nenea e foarte hotărât să îl amendeze, cred că se simte bine să îi ia banii de buzunar unui copil de 16 ani. Probabil că dacă ar fi vrut să circule fără bilet nu se mai obosea să își cumpere, așa cum facem mulți dintre noi, cei care alegem varianta mesajelor mai practice și mai rapide. Să nu uităm că în Ploiești, biletele de autobuz au mai nou prețul unei călătorii cu metroul.

— N-ai dreptul să mă reții așa, ai vreun organ oficial cu tine?

— Măi băiete, dacă am zis să stai aici, stai!

Oamenii coboară grăbiți, băiatul rămâne în autobuz cu eroul patriei. 

E bine că aveți curajul acesta în fața unor copii, în fața bătrânilor și în fața femeilor și a liceenilor. Pe clownii care fac spectacol cu manele, țipete, vulgarități și semințe care circulă fără bilete, de obicei stând pe locurile din spatele autobuzului, nu îi observați. Dacă așa e, atât eu, cât și băiatul acela ne urcasem în spate. Probabil că pe el l-ați confundat cu vreun specimen din categoria anterior precizată, dar nu. El era tăcut, curat și inofensiv.

La gară calculatoarele nu merg, trenul întârzie, de asemenea. Măcar avem un palmier în clădirea din sud. E tot ce ne lipsea. Cu CFR-ul m-am obișnuit, faptul că îmi place să merg cu trenul când călătoresc și frumusețea toamnei pe care o admir din tren mă ajută să îi scuz întârzierea. Pentru RATP am în schimb un „bravo” cât se poate de ironic. România, ai o grădină mare și mult prea diversificată.

— Andreea Danu, 25 octombrie 2018.

Reclame

Un gând despre „De ce nu suportă nimeni controlorii…

  1. In urma cu cateva zile ma amuzam de faptul ca am zarit un controlor dupa 4 ani de mers cu mijlocul de transport, mi se parea imposibil.
    Acum cand tocmai am citit ceea ce ai scris nu stiu daca sa rad sau sa plang… de ce s-ar lua un controlor in varsta de un copil pana la urma, de 16 ani? Cu ce il face acest lucru pe controlor sa se simta mai bine, ca nu pricep? Acei cativa leuti pe care saracul copil i-a primit sau i-a strans din putinul lui trebuia sa ii apartina lui nu unui om de varsta a doua care se crede rege pe un perimetru restrans.
    Dar dupa cum ai spus si tu, gradina mare are domnul si se inmulteste pe zi ce trece. Weekend placut iti doresc!

    Apreciază

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.