În ultima perioadă am început să aud din ce în ce mai des „învață-mă și pe mine să scriu cum o faci tu”. Într-un fel e un compliment că mă iei drept punct de reper și așa mai departe, dar treaba asta cu scrisul nu e nici contagioasă ca răceala să pot să ți-o dau când ne vedem și nici nu se învață peste noapte, dar m-am gândit să scriu textul ăsta ca să îți explic unele lucruri.

Nu consider că scriu cele mai șmechere lucruri, nu sunt mulțumit încă în totalitate de ce scriu și de modul în care o fac. Chiar zilele trecute mă documentam pe subiectul ăsta, dar e mult mai deep decât aș putea eu să explic aici.

Vă las mai jos, totuși, trei sfaturi pe care vi le recomand dacă vă apucați să scrieți undeva, indiferent că scrieți pe blog sau scrieți anunțuri ori altfel de texte. Sper să vă fie de ajutor cât de cât, după astea trei mă ghidez și eu când scriu.

1. Subtitluri

Nu e obligatoriu ca fiecare text pe care îl publici să aibă cel puțin 44 de subtitluri, dar dacă articolul e mai amplu și abordează mai multe idei, cititorul o să aprecieze subtitlurile.

Indiferent dacă e sau nu cazul să pui subtitluri, nu uita să spargi textul în mai multe paragrafe. Nimeni nu o să aibă chef să îți citească articolul dacă nu lucrezi puțin și la aspect. Asta nu înseamnă nici că fiecare paragraf trebuie să aibă fix o propoziție. Unele lucruri le simți. 

2. Nu lungi vorba

Nu îți pierde timpul cu propoziții complexe și cuvinte academice. Nu impresionezi pe nimeni, e puțin probabil ca Andrei Pleșu să îți citească ție articolele.

Fii scurt și la obiect. Lumea citește ce scrii pentru informațiile și ideile pe care le transmiți, nu ca să extragă figuri de stil din textele tale. 

3. Scrie, scrie, scrie!

Fluența în scris nu se dobândește genetic, nu se învață la școală și nu se transmite pe calea aerului. Dacă știi că îți place să scrii și vrei să devii din ce în ce mai bun la asta, scrie! Exersează cât de mult poți, cere feedback, scrie iar, documentează-te.

Fă treaba asta până îți iese. E ca mersul pe bicicletă… la început o să îți iei câteva pietre în dinți (mai ales dacă scrii ce scriam eu în 2014).

Dacă mai ai alte întrebări și consideri că pot să te ajut, e mai eficient să îmi dai cerere și mesaj pe Instagram. Șansele să răspund sunt mai mari acolo decât pe Facebook, pentru că văd toate mesajele. Username: dinu.bog.

 

Reclame

Un gând despre „Învață-mă și pe mine să scriu chestii (3 recomandări)

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.