Un oraș din Prahova a fost la un pas de dezastru după ce un tren a fost pe cale să explodeze

Mihăilești, 24 mai 2004. O zi ploioasă de luni. 18 persoane și-au pierdut viața după ce un camion cu 20 de tone de azotat de amoniu a sărit în aer. Printre ei se numărau pompieri, localnici și doi reporteri. Istoria a fost pe cale să se repete zilele trecute în Breaza, un oraș important din Prahova, când în gară a ajuns un tren cu 25 de vagoane de nitrat de amoniu. De data asta, povestea se putea termina de sute de ori mai rău. Iată cum intervenția promptă a pompierilor a salvat zeci de familii de la o tragedie…

„112, care este urgența dumneavoastră?”

Un tren cu 25 de vagoane pline cu azotat de amoniu oprește în Gara Breaza. Personalul gării sesizează că dintr-un vagon iese fum. Se dă alarma.

La ora 17:14 prima persoană sună la numărul de urgență 112 și sesizează pericolul de explozie. Primele echipaje ajung la fața locului în câteva minute: trei autospeciale, o descarcerare și o ambulanță SMURD.

Ora 17:27 Primele informații ajung la presă. Informația se propagă de pe local spre presa centrală. În câteva minute toate ziarele sunt pline, iar televiziunile intră în regim de breaking news. În rândul cetățenilor apare o stare de teamă. Reprezentanții ISU fac primele declarații.

Raluca Vasiloae, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova: „Intervenim pentru răcirea vagonului, pentru că nitratul poate provoca o tragedie la supraîncălzire. Suntem aici, intervenim”

Cresc riscurile. Pericolul de explozie duce la evacuarea populației pe o rază de 1 km

Ora 18:00 Autoritățile procedează la evacuarea populației, mai întâi pe o rază de 800 metri, iar mai apoi 1 km. Tot mai multe echipaje de pompieri gonesc spre gara din Breaza. Alimentarea cu curent electric este oprită, iar circulația feroviară este blocată. 

Sursa: ISU Prahova
Sursa: ISU Prahova

Zeci de familii sunt transportate cu ambulanțe SMURD și microbuze într-un spațiu care să le ofere siguranță, locația gării din Breaza devenind o zonă de risc. Pompierii ISU fac tot posibilul să răcească vagonul. E suplimentat numărul autospecialelor cu apă.

Trenul trebuia să ajungă la Ploiești. Județe precum București-Ilfov, Brașov și Dâmbovița sar în ajutorul pompierilor prahoveni. Se continuă răcirea. 

„Ne pregătim să deschidem containerul” 

Pompierii prahoveni se opresc din lucru și alimentează toate autospecialele cu apă. În momentul în care containerul va fi deschis, există riscul unei catastrofe. Salvatorii trebuie să fie pregătiți, chiar dacă le este pusă propria viață în joc. Toată zona pe o rază de 1 km e pustie, singurii care stau în prima linie sunt pompierii, polițiștii și jandarmii. 

Ora 19:42 Containerul se deschide.

Sursa: ISU Prahova
Sursa: ISU Prahova

Pompierii continuă să îl inunde cu cât mai multă apă. Un incendiu izbucnește la unul dintre cele 25 de vagoane. Pericolul este din ce în ce mai mare.

Ora 19:50, pompierii localizează incendiul și lucrează la stingerea acestuia. Starea de anxietate crește, odată cu riscul unei explozii.

Ora 20:00, incendiul este stins. Un singur pas greșit al pompierilor putea pune în pericol viețile a zeci de reprezentanți ISU, polițiști și jandarmi. Din fericire nu a fost cazul. 

Autoritățile rămân la fața locului pentru a asigura în continuare zona și pentru cercetări. Trei saci a câte 600 kg de azotat de amoniu erau topiți. Pompierii au lucrat într-un sincron perfect, cu grijă și atenție sporită. 

Raluca Vasiloae, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova: O intervenție extrem de dificilă cu un grad de risc foarte mare, dar care s-a finalizat în condiții de siguranță pentru populație”

Avansați în grad după ce și-au pus viețile în pericol

6 noiembrie, ora 11:00

Cei zece pompieri de la detașamentul ISU Câmpina care au acționat în Breaza sunt premiați de autorități. Cei zece militari au fost ridicați în grad. Premiată a fost și Raluca Vasiloae (sublocotenent), purtătorul de cuvânt al ISU Prahova. Pe tot parcursul misiunii, aceasta a rămas obiectivă în momentele în care transmitea informații esențiale către populația din Breaza.

Iată mai jos numele celor zece eroi care au salvat zeci de familii din Prahova:

Lt.col. Vicenţiu Năstase, cpt. Florin Chivu, plt. maj Cătălin Ştefan, plt.maj Adrian Croitoru, plt.adj Cristinel Tudor, plt.maj Constantin Bădiceanu, plt.maj. Dragoş Hodoiu, plt.maj Mihai Constantinescu, sg.maj Claudiu Sevastiţa şi plt.maj Mircea Comşa.

Sursă: prahovaeconomica.eu. Mulțumim pentru sprijin!
Sursă: prahovaeconomica.eu. Mulțumim pentru sprijin!

Raluca Vasiloae, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova: O coordonare și o cooperare foarte bună între comandă și echipajele de pompieri, un management de calitate și eficient ne-au salvat, atât pe noi cât și pe cetățeni de la un dezastru.

Mulțumim pentru încrederea acordată și vă asigurăm că vom fi alături de populație ori de câte ori va fi necesar”

banner-emag-sph

 

Reclame

Un gând despre „Un oraș din Prahova a fost la un pas de dezastru după ce un tren a fost pe cale să explodeze

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.