Probabil ai vârstă undeva cuprinsă între 15 şi 40 de ani. Probabil că ai Facebook. Probabil că ai dat like la anumite pagini cu conţinut amuzant sau interesant, postările lor apărându-ţi ţie, în News Feed. De asemenea, cel mai probabil ţi-ai zis la un moment dat înainte de a da log in pe Facebook că „voi sta maxim 10 minute, am lucruri importante de făcut”, ajungând, însă, să stai aproape 2 ore, uitându-te la videoclipuri cu pisici care zgârie pereţii.

Dacă scenariul de mai sus îţi sună cunoscut, află că nu eşti singurul. Majoritatea utilizatorilor de reţele sociale tind să aibă o atenţie mai scăzută, site-urile de acest tip începând să redefinească felul în care creierul uman funcţionează în anumite condiţii. La prima vedere, nu este o problema atât de mare, însă este foarte enervant atunci când nu te poţi concentra la muncă sau atunci când înveţi fără să fii distras de lucruri care nu merită atenţia ta mai mult de 3 secunde.

Suntem mai neatenți decât niște pești într-un acvariu

În anul 2015, compania Microsoft a desfăşurat un studiu, oferind un chestionar la 2.000 de oameni şi studiind activitatea creierului a încă 112 (frumos număr) folosind electroencefalograme. Aceştia au ajuns repede la concluzia că durata medie a atenţiei unui om este în declin. În anul 2000, aceasta era de aproximativ 12 secunde. În urma acestui studiu, s-a dezvăluit faptul că a scăzut, în 15 ani, la 8 secunde. Nu pare mare lucru, nu? Ei bine, peştişorii aurii (aia pe care îi ţineai tu în acvariu când erai mic, despre care zice lumea că nu îşi aduc aminte ce au făcut acum un minut) au o durata a atenţiei de 9 secunde…

De asemenea, odată cu atenţia mai scăzută, şi capacitatea de a memora are de suferit, întrucât creierul nu poate face faţă valului imens de informaţii pe care le întâlneşte, alegând să sintetizeze câte puţin din fiecare. Uneori, nici nu avem nevoie de mai mult. Acum, avem smartphone-uri care să ne aducă aminte de lucrurile importante prin intermediul notificărilor, în caz că uităm ceva.

Las’ că-i bine și-așa

Nu, serios, chiar e. În ciuda faptului că efectele ar putea părea „devastatoare”, micşorarea atenţiei şi a memoriei are şi câteva avantaje surprinzătoare. De departe cel mai folositor este posibilitatea de multi-tasking. Fiind obişnuit să ai peste 5 tab-uri deschise simultan în browser-ul de Internet), vei puteatermina ceea ce ai de făcut pentru serviciu sau pentru şcoală mult mai rapid, întrucât poţi accesa mai multe informaţii, sărind de la una la cealaltă într-un interval de timp mai scurt (asta dacă te străduieşti să rămâi atent). Astfel, productivitatea ta va creşte simţitor (din nou, dacă eşti concentrat pe ceea ce ai de făcut). De asemenea, reacţiile tale vor fi ceva mai rapide, simţind nevoia să ţii pasul cu lucrurile din jur.

Chestionarul pentru voi

În concluzie, nu trebuie să luăm aceste schimbări ca pe niște ameninţări, ci, mai degrabă, că pe o evoluţie firească a omului secolului XXI, aflat într-o lume mereu pe fugă şi într-o continuă dezvoltare. Acum, însă, este rândul vostru. Completaţi chestionarul de mai jos (dacă vreţi) pentru a afla, împreună cu noi, în ce măsură au loc aceste schimbări.

Reclame

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.