Citește doar la categoria ta de vârstă (sau cea mai apropiată), pentru o lectură mai interesantă.

Ai 14 ani?

Știu că-i greu. Ai de dat un examen, trebuie să te pregătești. Și sistemul ăsta, bă, ce-și mai bate joc de voi. Vă învață numai chestii inutile! Păi cu ce mă ajută pe mine, mă, în viață, să știu volumul unui paralelipiped? E chiar nașpa, frate. Și doamne, și româna aia e criminală.. Te mai pun și părinții să te duci la pregă! Ai vrea și tu niște timp liber, nu? Vrei și tu să bagi un fifa cu băieții, că n-ați mai ieșit de weekend-ul trecut.. Sau un frappe cu „squad”-ul, că parcă n-ai mai pus de mult ceva pe insta. Și pe deasupra, nu te bagă nici „bae” în seamă, că l-au pedepsit ai lui.. Măcar de te-ar înțelege cineva, dar toți îți zic că ești copil și nu știi tu. E nasol rău, abia aștepți să fii la liceu, să scapi de toate problemele astea..

Ai 18 ani?

Ce repede a trecut și liceul ăsta, mamă.. Parcă ieri ți-era frică să nu intri altundeva decât voiai. Abia așteptai să vii aici, și acum nu mai știi cum să scapi. Ai prea mult de învățat, frate.. Toți profesorii au pretenții, ești full de pregătiri, ai avut anul plin de majorate și ai tăi te bat la cap că ai petrecut prea mult..dar tu ești om conștiincios, ai învățat „cât trebuie”. Ai trecut prin multe în ultimii ani..ai fost îndrăgostit, ai avut inima frântă, ai tras din prima țigară, ai avut prima beție, primele petreceri nebunești cu gașca.. Și totuși vrei să scapi. Ți s-a acrit de toate astea. Vrei numai chilleală, vrei să mergi în Vamă, vrei să scapi de acest stres fenomenal. Toți îți zic „lasă, bă, că-i cea mai frumoasă perioadă, n-ai tu probleme”, dar ei de fapt nu te înțeleg, tu chiar ești foarte stresat.. Stai să vezi, ce nebunie o să fie după ce scapi de BAC și plecați la mare..

Ai 22 de ani?

Ție o să-ncerc să-ți rezum, că știu că ești ocupat și n-ai timp. Ai de muncit să-ți poți plăti chiria.. Ce contează că ți-ai spart ultimii bani vineri în kultur, măcar te-ai mai distrat și tu, la ce obosit ai fost..meritai și tu, ce naiba. Mai ai și mult de învățat, că intri în sesiune și ți-e frică să nu ai restanțe.. Nu ai dormit cu nopțile și cafeaua ți-e cel mai bun prieten. Grea mai e viața de student. Mai stai și la cămin, mamă, și te enervează rău cocalarii ăia de la 2 care pun manele la maxim fix când vrei tu să înveți. Da, din cauza lor ai picat examenul ăla.. Știu, te chinui mult.. dar lasă, că te chinui acum ca să faci mulți bani după, să n-ai griji.

Ai ajuns la 35?

Mamă ce te-a enervat clienta aia azi, să dea dracii, așa fițe ce avea! Nu se gândește și ea că și tu ești om și ai multe pe cap? Ia să vedem, ce ai de făcut azi.. Să o iei pe fată de la grădiniță, să treci pe la farmacie să-i iei pastile ăluia (că-l doare capul. i-ai zis tu că de la prea multă bere!), să te oprești puțin în piață să iei niște zarzavat.. Azi te duci să plătești la gaze, mâine la întreținere. Ah, băga-ți-ai, ai uitat că mai ai 3 milioane datorie.. Și când ajungi acasă tre să pui de ciorbă, felul doi pentru aia mică (că nu știi dacă-i place ciorba azi..) și, eventual după, mai trimiți niște mail-uri. Ah, ce bine! Azi e zi d-aia relaxantă. Degeaba îți zic colegele la serviciu că nu știi tu ce e aia viață grea, că la ele nu vine bărbatul cu nopțile.. Nu știu ele ce simți tu. Nu mai ai timp de nimic. Ce bine era, frate, la facultate! Ce dor îți e de nopțile alea nebune..

Ai trecut de 60 de ani?

Îți aștepți nepoții în vizită, ți-au promis că de data asta o să treacă pe la tine. Ai făcut ciorbă de perișoare, cum le place lor. Ia, să pui și de-un chec, poate-i mai îndulcești puțin, că și așa-s stresați cu școala asta.. Nu înțelegi de ce, totuși, că ție îți e așa dor.. Să zburzi prin curtea școlii cu colegele, să-ți facă mama codițe cu fundițe, să te lauzi cu broderia ta de pe sarafan..Parcă n-aveai nicio problemă! Acum..posibilități multe, bani puțini.. Și-așa, pensia asta-i așa mică, de mai bine n-ar mai da-o, ce naiba. Era mai bine înainte, aveam toți cât să ne ajungă, dar tinerii ăștia nu te înțeleg, îți spun „Lasă, că e mai bine acum, nu vezi? Avem mai multe drepturi!”. Dar ce să faci tu, maică, cu drepturile, dacă n-ai bani nici de pâine?

Toți avem problemele noastre și niciodată nu ne înțelegem pe deplin unii pe ceilalți. Te invit să citești și problemele celorlalte generații. Mereu ne simțim noi neînțeleși, iar de restul spunem că „lasă, nu știu ei ce-i aia”. Hai să schimbăm fraza asta într-o combinație de cuvinte mai utilă și mai plăcută. În loc de „ești copil, nu știi tu ce e aia viață”, bucură-te de inocența lui, lasă-l să învețe, să experimenteze. În loc de „tu taci, că tu nu faci nimic, singura ta responsabilitate e școala”, te sfătuiesc să-i fii alături, acest copil trece prin multe și suferă enorm. În loc de „îmi mănânci toți banii și tu nu faci nimic util”, fă-l să înțeleagă mai bine, arată-i cum e situația, pregătește-l de viață. În loc de „te-ai mutat la Bucureștiul ăla și nu-mi mai dai atâta atenție”, încurajează-l, pentru el e o schimbare majoră; te iubește la fel de mult. Înlocuiește „mama e așa enervantă, nu o mai suport” cu „nu ies azi, frate, scuze; i-am promis mamei că o ajut la mâncare”. Bunicii tăi au trecut prin multe; treci pe la ei, stați de vorbă! Garantez că au multe lucruri super tari de povestit.

Nu lăsa propriile probleme să eclipseze atâtea oportunități mișto. Învață să asculți.

visit-bibomusic-co

Reclame

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.