De foarte multe ori, pe timpul liceului, am auzit vorbindu-se despre debate. Prima dată am aflat despre acest tip de activitate extra-curiculară în clasa a noua, atunci când cele două asociaţii de debate din Prahova au trimis reprezentanţi pentru a ne demonstra cum se desfăşoară un meci de dezbateri. Iniţial, n-am fost atras de acest hobby. Cu toate acestea, asistând la unul dintre meciurile din cadrul competiţiei „Fiat 2.0”, desfăşurate în perioada 17-19 martie, la Şcoală Gimnazială „Andrei Mureşanu”, am ajuns foarte repede la concluzia că debate-ul este, în esenţa lui, cea mai bună formă de educaţie non-formală pe care am întâlnit-o până acum.

Înainte de toate, aş dori să vă prezint, mai pe scurt, definiţia „debate-ului”. Debate–ul este o formă structurată de dezbatere educaţională, compusă formal din echipe cu un număr egal de membri. Aceştia sunt puşi în situaţia de a pune în valoare „pro” şi „contra” argumente diferite pentru ambele faţete ale unor chestiuni asupra cărora oamenii, deşi bine intenţionaţi, pot fi în dezacord. Persoanele implicate în acest tip de activitate au, în general, vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani.


Iată fotografii de la eveniment:


În cadrul competiţiei am avut ocazia să asist la unul dintre meciurile la care a participat unul dintre prietenii mei. Această dezbatere a avut ca temă conceptul „corectitudinii politice”, prezentându-se atât avantajele, cât şi dezavantajele acesteia, fiecare viziune având o echipa reprezentativă formată din 4 persoane.

visit-bibomusic-co

Pe măsură ce concurenţii prezentau atât argumentele „pro”, cât şi cele „contra”, îmi devenea din ce în ce mai greu să spun care dintre cele două echipe are dreptate, deoarece ambele părţi prezentau argumente relevante pentru punctul lor de vedere. Pentru ca lucrurile să fie şi mai interesante, participanţii au fost nevoiţi să vorbească în limba engleză. Am fost surprins de fluiditatea în exprimare a fiecăruia, reuşind să vorbească, fără prea multe ezitări, în faţă unui public, chiar şi într-o limba străină.

Înainte de ultima idee a acestui articol, simt nevoia să menţionez faptul că debaterii sunt foarte mişto! Am stat de vorba cu câţiva dintre ei şi pot spune că sunt printre cei mai de treabă oameni pe care i-am întâlnit. Sunt genul acela de persoane cu care ai putea ieşi în weekend, seara, la o bere, fără să fie vreodată linişte la masă. Literalmente, poţi discuta absolut orice cu ei: politică, istorie, muzică, filme şi multe altele.

În final, aş dori să le mulţumesc celor din AES, asociaţia care a organizat competiţia „Fiat 2.0”, pentru că mi-au permis să asist la unul dintre meciuri, chiar dacă nu aveam nicio treaba cu debate-ul până la acel moment. De asemenea, dacă sunteţi la liceu, sau dacă aveţi cunoştinţe care sunt la liceu şi nu şi-au găsit încă un hobby, le puteţi recomandă, fără nicio ezitare, să intre într-o asociaţie de debate. Îşi vor face foarte repede prieteni noi, vor afla lucruri noi şi vor învăţa cum să-şi argumenteze, în mod elaborat, ideile şi opiniile în faţa celorlalţi, indiferent de situaţia în care se află.

Reclame

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.