Tuturor ne place muzica. Fie că este vorba de pop, de rock, de rap, de clasică, de techno sau, de ce nu, de manele, muzica are un rol foarte important în viața noastră de zi cu zi. A fost demonstrat că atunci când asculţi muzică se eliberează un nivel ridicat de dopamină („hormonul fericirii”) la nivelul creierului. Acesta este motivul pentru care de multe ori muzica ne oferă o stare mai plăcută.

Cu toate acestea, mereu m-am întrebat care este modalitatea prin care muzica ne afectează comportamentul, gândirea şi, implicit, personalitatea. Iniţial, am discutat cu un specialist în ştiinţe sociale care mi-a dat anumite indicaţii pentru veridicitatea ideilor pe care urmează să le prezint. De asemenea, am pus câteva întrebări unor persoane cu gusturi muzicale diferite, iar răspunsurile lor vor fi sintetizate în următoarele rânduri.

Alegerea genului muzical

Probabil unul dintre cei mai importanţi factori ce determină felul în care muzica ne schimbă personalitatea îl reprezintă genul preferat. La baza alegerii acestuia stau mai mulţi factori, precum mediul de provenienţă, mediul familial, accesul la surse de informare (radio, televiziune, internet) şi, bineînţeles, grupurile de apartenenţă bazate pe un anumit gen muzical.

Cu toate acestea, în unele cazuri, un gen muzical este ales din cauza dorinţei individului de a adera la un grup de referinţă. Spre exemplu, una dintre persoanele care mi-au răspuns la întrebări a recunoscut faptul că ascultă manele deoarece acest gen este ascultat de cele mai multe ori la petrecerile la care ia parte împreună cu prietenii săi, dându-i, în acelaşi timp, o stare de spirit plăcută.

Conformările în cadrul unui grup de fani

Totuşi, ce înseamnă apartenenţa la un grup? Să luăm, spre exemplu, moda „emo”. Aceasta a apărut în jurul anilor 2007-2008 în România, dispărând destul de repede din mainstream. Pe adepţii acestei culturi, care se încadrau, în general, în intervalul de vârstă 14-18 ani, îi puteai deosebi foarte uşor după frizurile „non-convenţionale”, după haine, după atitudinea introvertită şi, foarte important, după muzica ascultată ce includea trupe precum Tokio Hotel şi Panic! At the Disco.

Lăsând la o parte glumele foarte sinistre care înconjurau acest grup de persoane, principalul factor care a dus la dispariţia acestei culturi a fost fireasca trecere a timpului. În timpul maturizării, personalitatea se schimbă în mod iremediabil. La fel şi gusturile muzicale. În plus, probabil ajungi la concluzia că tunsoarea aia de desene animate nu te avantajează cu nimic. De aceea, copiii adepţi ai cultului „emo” au lăsat în urmă această „modă”, ea nestârnind, însă, interesul noii generaţii.


Citește și STUDIU. Ignoranța pe care o manifestăm îi ucide pe cei dragi nouă


Astfel, putem spune cu certitudine faptul că anumite genuri muzicale atrag exclusiv o anumită categorie de vârstă, iar expresia „It’s just a phase” („Este doar o etapă”) este complet justificată, iar alegerea unui anumit stil este strâns legată de atitudinea individului la un moment dat, aceasta fiind predispusă constant schimbării.

Mesajul unui artist si rolul acestuia

În general ne place atunci când un artist transmite un mesaj care se află în concordanţă cu gândurile şi cu idealurile noastre, acestea fiind influenţate, într-o oarecare măsură de problemele pe care le întâlnim. Astfel, unii artişti compun cântece cu mesaje uşor de înţeles pentru a-şi demonstra empatia faţă de publicul lor.

Un exemplu bun în acest sens este formaţia Pink Floyd, care a prezentat prin intermediul cântecului “Another Brick in the Wall” problemele sistemului educaţional de la acea vreme, care le permitea profesorilor să abuzeze elevii atât fizic, cât şi verbal. Versurile sunt relativ simple, însă expun tema într-un mod ferm şi uşor de înţeles, astfel încât cei care au trăit experienţe asemănătoare să se poată identifica printre ele.

De asenemea, un alt exemplu care mie, personal, îmi place foarte mult, este cântecul „Wind of Change” al formaţiei germane Scorpions, acesta fiind unul dintre cele mai vândute single-uri din toate timpurile, cu peste 14 milioane de copii vândute. La fel, ca în exemplul anterior, mesajul este unul simplu, cu încărcătură emoţională, prezentând sub forma unei mici povestiri căderea guvernelor comuniste şi aderarea Blocului Estic la valorile occidentale: libertate, ajutor reciproc şi asigurarea unui viitor mai bun pentru generaţiile următoare.

Astfel, putem spune că „individul” îşi va sorta artiştii preferaţi în funcţie de mesajul pe care aceştia îl transmit, dorind ca muzica pe care o ascultă să se identifice cu valorile pe care le susţine.

Exclusivismul si acceptarea altor genuri muzicale

În ultima parte a acestui articol vă prezint câteva dintre răspunsurile pe care le-am primit atunci când le-am adresat unor persoane ce ascultă genuri muzicale total diferite următoarea întrebare: „Ce părere ai despre oamenii care se comportă într-un anumit fel doar pentru că ascultă un gen muzical specific?

visit bibomusic.co.jpg

„N-am nimic cu cei care îşi adaptează aspectul exterior în funcţie de muzica preferată. Este atât un efect de turmă cât şi o plăcere personală. Nu mi se pare ceva rău, chiar te ajută să distingi oamenii. Am momente când mă îmbrac că un rapper şi momente când mă îmbrac ca un metalist. N-am un frac, că m-aş îmbracă la fel că Mozart. O fac pentru că îmi place stilul, este confortabil şi îmi place cu arăt. Comportamental, însă, instinctul de turmă este o idee foarte proastă. Genurile de muzică prind contur în ochii unui individ în aceeaşi perioada în care îşi formează personalitatea şi nu e sigur. Dar acest lucru se întâmplă şi la persoane adulte, ceea ce e şi mai trist. Şi aici e diferenţa dintre oamenii tari şi oamenii slabi.

Unii au puterea de a se maturiza păstrând valori morale şi comportamentale individuale fără să se lase influenţaţi de cei din jur, pe când ceilalţi nu. Cei din urmă o să urască un gen de muzică doar pentru că şi alţii o fac, o să spargă seminţe doar pentru că restul o fac. Îi admir pe primii şi mi-e milă de cei din urmă. Eu pun individualitatea, personalitatea, pe primul loc, în pofida unui gen şi a grupului social pe care acesta îl formează” (Andrei, 17 ani);

“Muzica influenţează prin versuri, mesaj şi cântăreţi. Nu îmi place să cred în idei preconcepute precum faptul că orice ascultător de rock are părul lung şi o îngrijire insuficientăsau orice ascultător de rap umblă cu haine mai largi cu cel puţin trei mărimi şi gesticulează excesiv când nu este nevoie.

Oamenii care se comportă într-un anumit fel doar pentru căascultă un anumit gen muzical în opinia mea sunt persoane care se dedică total unui lucru pe care îl apreciază, iar dedicarea este întâi de toate o calitate. Însă sunt de părere că trebuie să facă loc şi pentru personalitatea lor pentru a se îmbină cu muzică ascultată, nu să acţioneze cum s-ar aştepta lumea de la un om cu acele preferinţe muzicale, deoarece unicitatea este calitatea absolută a omului, nu capacitatea de a se încadra în tipare stabilite” (Marius, 18 ani);

„Sunt uşor de influenţat. Şi proşti, aş putea spune, dacă se lasă manipulaţi de muzica ce transmite un mesaj negativ, care promovează prostie şi valori false” (George, 17 ani);

„Nu am o părere negativă. Ele sunt influenţate la nivel subconştient de genul de muzică preferat. Nu este o alegere pe care o fac intenţionat. Asociază genul de muzică cu starea de spirit pe care o au ei în acel moment. În schimb îmi pare rău de unele persoane care ascultă un gen trist de muzică, sunt evident triste, însă din păcate, ele se afundă şi mai mult în acea stare proastă de spirit. Atâta timp cât felul în care arăţi simţi că te reprezintă pe tine este ok. Dacă te schimbi radical din punct de vedere al vestimentaţiei sau al look-ului doar pentru că ai schimbat genul preferat de muzică şi eşti sigur că te vezi tu în el 100% , atunci totul este perfect” (Alexandru, 19 ani).

În concluzie, genul muzical preferat al fiecărei persoane îi modelează comportamentul, iar în acelaşi timp, fiecare persoană îşi alege muzica în funcţie de propria sa atitudine, în funcţie de stările sale de spirit şi în funcţie de propriile viziuni, căutând artişti care exprimă sentimente comune cu el/ea faţă de anumite subiecte. Cu toate acestea, consider că a judeca o persoană după muzica pe care o ascultă este o mare greşeală, întrucât acest lucru duce la crearea stereotipiilor şi a prejudecăţilor faţă de un anumit grup de fani. Trebuie să ne amintim faptul că, înainte de toate, suntem toţi oameni, până la urmă. (nu m-am putut abţine):

Reclame

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.