Indiferent de școală, peste tot în țara asta găsim profesori și profesori. Unii foarte stricți, alții mai comozi, alții care păstreaza o relație rece cu elevii, alții care fac chiar opusul. Sunt profesori care în fiecare oră ascultă sau dau teste, dar sunt și profesori care găsesc metode inovative de evaluare a procesului educațional. Ați înțeles sigur la ce mă refer… nu există niciun profesor care să semene cu celălalt. 

Eu mereu am apreciat sincer profesorii care pun accent pe integritate. Da, îmi place când un profesor este integru și nu are alte interese ce nu își au locul în… fișa postului. După 11 ani în sistemul de învățământ românesc am realizat că vârsta profesorului nu are nici cea mai mică legătură cu integritatea acestuia. Nu e neapărat nevoie ca un profesor tânăr să fie unul corect și nici ca un profesor vârstnic să fie opusul.

Dacă ar fi să vorbim despre ce îmi place și ce nu îmi place la un profesor, pot să spun că sunt dezgustat când un profesor are preferințe pentru anumiți elevi.

Nu spun că nu e normal ca unui profesor să îi placă mai mult de unii elevi decât de alții, pentru că și noi, elevii, îi îndrăgim mai mult pe unii profesori decât pe alții, însă în momentul în care acest fapt afectează stima și încrederea de sine a copiilor, limita este cu mult depășită. Notele nu se pun pe preferințe. Este ca și cum unii profesori ar avea salariul semnificativ mai mic pentru că vocea lor nu este plăcută sau pentru că atitudinea lor diferă de cea a altor profesori.

Să ajungi să nu scoți anumiți elevi din anumite note și să îi notezi la fel de mult (sau de puțin) indiferent dacă au învățat sau nu, ci numai în funcție de preferințe, e un lucru pentru care un profesor nu își mai poate păstra acest titlu. Rămâne în continuare salariat sau bugetar în sistemul de învățământ, dar profesor nu se mai poate numi.

Îmi doresc să se schimbe această mentalitate, cum am auzit eu că ar fi în alte țări, însă cred că mai am de așteptat. Din fericire avem de învățat din fiecare experiență. 

Dacă vor apărea consecințe în urma publicării acestui articol sunt dispus să mi le asum și promit să le fac publice.

Reclame

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.