Anul 1918 marchează începutul unei noi epoci a istoriei românilor, în cadrul acestuia realizându-se înfăptuirea României Mari. Cu toate acestea, în ciuda credinţei populare, acest lucru nu s-a realizat într-o singură zi, desfăşurându-se pe mai multe etape: 

– pe data de 27 martie 1918, Basarabia hotărăşte unirea cu Principatele Române prin votul Sfatului Ţării (86 voturi pro, 36 contra şi 3 abţineri);
– la 28 noiembrie 1918, Consiliul Naţional al Bucovinei declară unirea cu România, aceasta nefiind, totuşi, recunoscută oficial decât după tratatul de la Saint Germain de pe 10 septembrie 1919;
– pe data bine-cunoscută de 1 decembrie 1918 are loc marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, cu peste 100.000 de participanţi, în cadrul căreia se hotărăşte unirea Transilvaniei cu România, aceasta fiind regiune autonomă în cadrul statului, până pe data de 4 iunie 1920, atunci când a avut loc Tratatul de la Trianon, când s-au stabilit graniţele dintre Regatul României şi statul Maghiar.

În perioada 1916-1918, orașul Ploiești se afla sub ocupație germană. Ploieștiul a fost supus unui uriaș aparat economic de exploatare. Cetățenii au fost obligați să treacă la calendarul gregorian și să circule pe străzi numai între anumite ore. Hrana a fost raționalizată, iar produsele de petrol s-au îndreptat aproape exclusiv către Germania.

Data de 1 decembrie a fost adoptată ca „Zi Naţională a României” după căderea regimului comunist, prin intermediul legii nr 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele din acea perioadă, Ion Iliescu.

Sărim o bună perioadă de timp şi ajungem în anul curent, 2016, în care este „la modă” să pleci, spunând că „vreau să scap de ţară asta şi de oamenii oribili din ea” şi deodată, la începutul iernii, săte apuce un dor nebun de ţară şi să se aprindă în tine focul patriotului aflat la cules de căpşuni în Spania.

Lăsând răutăţile gratuite la o parte, sunt de părere că nu trebuie să devenim patrioţi peste noapte doar pentru ziua de 1 decembrie, pentru ca după să reluăm seria de jigniri aduse României şi, implicit, românilor din ţară. Putem încerca să ne uităm, din când în când, şi la părţile bune pe care România le are de oferit, deoarece ne-am obişnuit de ceva timp să privim doar părţile proaste, formându-ne, astfel, o imagine absolut negativă asupra ţării.

Trebuie să ne mândrim cu faptul că suntem români în fiecare zi, nu doar de Ziua Naţională şi, bineînţeles, puţină identitate naţională nu strică niciodată.

La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!

Reclame

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.