În urmă cu o săptămână am adresat mai multe întrebări liceenilor ploieșteni, prin intermediul unui sondaj, în colaborare cu Consiliul Județean al Elevilor Prahova. Aceștia erau rugați să precizeze dacă liceul în care învață le solicită bani pentru diverse cauze, cum ar fi fondul școlii, al clasei sau chiar banii pentru gardian. Astăzi vă facem publice rezultatele studiului:


Vezi aici rezultatele complete ale sondajului publicate de ziarul Incomod


Gardienii sunt plătiți din fondul ilegal strâns de la elevi

Se pare că mai mulți elevi ai unui colegiu din Ploiești sunt puși să plătească 100 de lei pentru fondul școlii, o parte din bani revenindu-i gardianului care păzește intrarea în instituție. Ipotetic vorbind, în urma acestor donații, colegiul în cauză beneficiază de aproximativ 20.000 de lei de pe urma elevilor. Această situație a mai fost întâlnită în anii trecuți într-un colegiu concurent, suma de bani reprezentând onorariul gardienilor. În prezent, elevilor nu li se mai cer bani pentru fondul școlii, conform spuselor acestora. În cel de-al treilea colegiu despre care am primit informații, se pare că părinților „li se oferă ocazia” să cotizeze pentru fondul școlii la ședințele cu diriginții. Cel mai probabil aceștia scot banii din buzunar pentru a nu le face probleme copiilor în relațiile cu profesorii.


Citește și Portarii școlilor fac din ce în ce mai rar diferența între elevi și deținuți


Elevii strâng din propria inițiativă fondul clasei

În multe colegii din Ploiești, elevii se organizează și strâng din propria lor inițiativă sume pentru a asigura un fond al clasei. Din cei 84 de lei oferiți de minister prin alocații, liceenii pun mână de la mână și își cumpără din banii lor instrumentele necesare desfășurării unei ore de curs (cretă, markere, bureți, hârtii, șamd). Nefiind obligați de profesori, nu este un obicei ilegal, însă arată importanța pe care reprezentanții ministerului o acordă beneficiarilor educației.

Liceeni se simt obligați să le dea bani profesorilor

În urma sondajului, 53,5% dintre elevii care au acceptat să ofere un răspuns au recunoscut că nu s-au simțit confortabil să refuze donația. De asemenea, 32,1% din elevii care au trimis un răspuns au considerat că au primit un tratament diferit din partea profesorilor pentru că au făcut sau au refuzat o plată informală. Numai 7,1% dintre elevii implicați în acest studiu au simțit o îmbunătățire a condițiilor de studiu în urma plății făcute cadrelor didactice.

De ce este ilegal ca profesorii să le ceară bani elevilor?

Elevii au dreptul la educație gratuită, după cum este prevăzut în Legea Educației Naționale (legea 1/2001), în Constituția României (art. 32, alin. 4), în Statutul Elevului și în R.O.F.U.I.P.

În zilele următoare voi cere puncte de vedere liceelor în cauză. Rămâneți aproape!

Reclame

2 gânduri despre „Rezultatele studiului: Elevii sunt puși să dea bani firmelor de pază

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.