Siguranța pe internet reprezintă un subiect care nu prea a mai fost abordat la scală largă de ceva timp (sau cel putin nu am mai gasit eu articole cu privire la așa ceva). Toată lumea crede că știe cum să se ferească de virușii informatici și, de aceea, uită să fie atenți la ceea ce accesează.O greșeală fatală în unele cazuri, dat fiind faptul că există peste 17 milioane de viruși pe care îi poți „primi” de pe internet. Mulți dintre ei pot atenta la datele computerului personal. Iată două cazuri recente în care calculatorul meu a fost infectat cu viruși:

Acum o săptămână, o prietenă de familie mi-a adus un PC, cu rugămintea de a mă uita peste el. Mi-a zis că nu putea lucra pe el din cauza unui virus. Toate fișierele de pe PC („.doc”, „.ppt”, „.xls”, „.jpeg”, „mp3” etc.) au fost cripitate și transformate în fișiere cu extensia „.abc”, neputând fi deschise la nevoie.

După ce am verificat starea calculatorului am găsit un notepad în care hackerii au scris care este soluția pentru a „decripta” aceste fișiere. Au lăsat chiar și un link (ce băieți buni). Din nefericire, pentru a descărca programul-minune ce rezolvă această problemă trebuia mai întâi să plătesc un bitcoin (monedă virtuală, echivalentul a aprox. 3.000 lei). Am fost nevovit să reinstalez sistemul de operare, pentru că antivirusul nu a reacționat.

15153096_560556880806836_271356375_o
Captură de ecran – fișierul notepad cu pricina

Cel de-al doilea caz cu care m-am confruntat a venit din partea lui Bogdan, care mi-a trimis pe Facebook un fișier tip imagine cu extensie .svg, ce nu putea fi deschis. Încercând să îl deschid s-a trimis și altor persoane din lista mea, în mod aleatoriu. Ulterior am aflat că la fel l-a primit și el, fără vreun motiv anume, de la un președinte de partid din Prahova. În ciuda faptului că nu a fost o problemă la fel de gravă precum cea din primul paragraf, am fost pus în situația jenantă de a-mi cere scuze separat tuturor prietenilor cărora le-am trimis, pierzându-mi o oră din viață. 

O întrebare, totuși, persistă: „Cum să ne ferim de virușii informatici?”. În primul rând, trebuie să fim mai atenți la ceea ce accesăm pe internet, asta însemnând ce site-uri vizităm, ce mail-uri deschidem și ce fel de fișiere descărcăm. În al doilea rând, ne trebuie un antivirus eficient, acesta costând, însă, de cele mai multe ori, o sumă însemnată de bani. Cu toate acestea, soluții gratuite există, iar una dintre cele mai bune, dacă nu chiar cea mai bună, este BitDefender, un brand autohton de foarte mare succes, premiat pentru produsele sale în anii 2013 și 2015. Versiunea gratuită a acestui antivirus poate fi descărcată de aici

În final, vreau să menționez încă o dată faptul că siguranța calculatorului și a datelor personale poate fi oricând pusă la încercare și, de aceea, trebuie să fim întotdeauna pregătiți.

Reclame

Un gând despre „Cum să îți protejezi calculatorul de virușii de pe internet

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.