În această vară, John, de la „Generația lui John”, în colaborare cu Ana de la „Explore Education” au organizat o tabără de dezvoltare personală adresată tinerilor. Aceasta a avut loc în perioada 18-23 iulie, la Predeal. Pentru a afla cât de productivă poate fi o astfel de tabără, dar și cum a fost în tabăra respectivă, am adresat întrebări absolut tuturor persoanelor care mi-au ieșit în cale. Iată mai jos ce a ieșit:

Ce spun trainerii despre tabără

„Am acceptat invitația lui John, de a merge în tabăra pe care a organizat-o în vara pentru tineri, pentru că am o mare convingere că tot ce facem împreună pentru tineri, facem pentru o întreagă generație, dar și pentru noi înșine. Când am ajuns în tabără am fost foarte încântată de energia tinerilor, de încântarea pe care o aveau pentru că sunt acolo împreună și de dorința lor de a afla cât mai multe lucruri despre ei înșiși. L-am admirat și îl admir pe John pentru hotărârea lui de a face mereu câte ceva pentru a-i ajuta pe tineri să se înțeleagă mai bine, de a-i scoate în față și de a le arăta cât de talentați și de frumoși sunt. Nu știu ce gânduri are pentru viitor, dar cred din tot sufletul că merită să facă nu o tabără în fiecare vară, ci cel puțin două pe an” (Zoia Zărnescu).

Ce spune managerul cabanei despre tabără

Pentru a afla cum s-a văzut tabăra și dintr-un alt punct de vedere, am luat legătura cu managerul cabanei unde John a ținut tabăra, anume Cabana Schiorilor din Predeal.

„Un aspect esențial al lucrului în echipă este comunicarea. Este necesar ca un conducător de tabără să fie prezent și să coordoneze toate activitățile desfășurate de participanți. Acest lucru va face ca între participanți și conducător să creeze o legătură strânsă, în care încrederea și respectul vor lua locul distanței și ascultării impuse de regulament. De aceea considerăm că tabăra organizată de John Cristea, în colaborare cu Explore Education, a fost un real succes și și-a atins scopul propus.

Pe întreaga durată a desfășurării activităților i-am urmărit activitatea profesorului acesta folosind în relația cu participanți puterea timpului personal, munca, punctualitate, corectitudine, maturitate în gândire, astfel reușind să creeze o relație specială cu copiii, aceștia considerându-l mai degrabă un frate mai mare de la care au ce învăta, decât un profesor care se impune prin autoritate.”

Ce spun participanții despre tabără

„În tabără am învățat foarte multe lucruri datorită trainerilor foarte prietenoși și foarte bucuroși de a ne avea la cursuri. Pentru mine, tabăra a fost un lucru minunat, deoarece mi-am făcut prieteni noi. Voi veni și în restul taberelor organizate de John și de Ana” (Paolo).

„Tabăra în care am fost în vara aceasta, cu John, a fost o experiență unică pentru mine. Am putut să învăț lucruri noi despre mine și despre lumea din jurul nostru. Mi-am făcut prieteni buni și de calitate” (Diana).

Ce spune Ana despre tabără

„Pentru că eşti unul dintre puţinii jurnalişti din Ploieşti, pe care îi simpatizez, am să-ţi răspund cu mare drag la întrebarea pe care mi-ai pus-o la ora 1:59. Tabăra de vară a fost o idee, o provocare, la fel ca şi cea de acum. O provocare pe care am acceptat-o întâi cu teamă, apoi cu nerăbdare. Sinceră să fiu nu mă aşteptam la multe rezultate. După cum ştii, ploieştenii ies greu din zona de confort. Cu noi în tabăra distracţia este un pic altfel… fără alcool, tutun sau alte „chestii” mai mult sau mai puţin distractive. Sunt de părere că, poţi avea trăiri puternice şi fără să îţi nenoroceşti sănătatea.

Aș începe cu ce nu mi-a plăcut. Nu mi-a plăcut drumul până la Predeal, John şi toată puştimea a plecat cu trenul. Eu a trebuit să îndur traficul „minunat” pe DN1. Cineva trebuia să care şi toate materialele, proiectorul, gustările, apa, sucurile şi multe alte bagaje. Îmi era dor să merg cu trenul. Cred că au trecut mai bine de 10 ani de când nu am mers cu trenul. E o liberate aparte pe care o poţi simţi când nu ai bagaje multe, doar un bilet şi un vis pe şine. Sincronizarea cu restul găştii nu a fost chiar perfectă, am ajuns un pic mai târziu decât ei, iar ploaia de afară era rece. Nu făcusem bagaje pentru toamnă. În plină vară, erau 10 grade ziua şi 6 noapte. Pe mine mă deranja frigul, dar puştii aveau sângele prea cald să fugă de frig. Am făcut multe în tabăra. De la cursuri, lecturi, sau provocări de gândire „în afara cutiei” până la plimbări lungi pe munte, petreceri, fotografii, transmisiuni live şi multe altele pe care dacă le-aş înşira… nu ai avea loc pe blog. Ce m-a uimit cel mai mult a fost, că doar pentru câteva zile, am putut să mai mă simt exact ca la 16 ani, fără să pierd din vedere numărul din buletin. Ce m-a uimit cel mai mult? Probabil, modul de gâdire al puştilor. Mult peste ce visam sau gândeam eu la vârsta lor.

Recunosc că am avut şi un mic şoc, descoperind şi o altă faţă a colegului de „arme” (n.r. John). E interesant, să înţelegi că în spatele unei măşti de om serios şi destul de scorţos la prima vedere, poţi descoperi un om căruia îi place să simtă mai mult decât recunoaşte… şi să mănânce incredibil de mult. Dacă mergeţi cu John la masă feriţi farfuria şi păpaţi repede, omul ăsta are un apetit de te sperii. Ultima zi de tabără a fost cea mai specială. Unde ştiam că timpul ne-a prins din urmă, sau poate faptul că eu… la anii mei şi cu un tonus muscular nu foarte bun, am reuşit să urc pe munte mai bine de 2 ore. Senzaţia „destinaţiei atinse” nu poate fi descrisă cu ajutorul tastaturii. E nevoie să simţi ca să poţi înţelege. Aşa că nu mă chinui prea tare, dar vă provoc la experienţe similare oricând aveţi ocazia să ne însoţiţi.”

De ce tabăra din această iarnă se numește „Tabăra de off-line”?

„Ştiu că scrie TABĂRA DE OFF-LINE, dar nu pentru că eu confisc telefoanele! Ci pentru că, la fel ca data trecută, nu veţi avea timp de ele. Când trăieşti nu ai timp prea mult de ecrane”.

Ce spune John despre tabără

„A fost cea mai tare experiență pe care am trăit-o. Nu mă așteptam ca tabăra să aibă un astfel de efect, și când zic efect mă refer la cât de bine au reușit să se dezvolte și să gândească tinerii după ce s-a terminat tabăra, pentru că abia atunci s-au văzut rezultatele, plus amintirile care au rămas. Mai frumos este că tabăra pe care o facem acum e cumva o nouă provocare pentru că, dincolo de dezvoltarea personală, reunțăm și la conexiunea la internet și la telefoane. Facem mai mult decât fac ceilalți și suntem curajoși până la capăt. Indiferent de ce se întâmplă noi credem că putem face lucruri faine și în offline.”

Ce spun profesorii despre tabără

„Adolescenții au nevoie de modele reale, nu de ceea ce observă la televizor sau în mass media. Eu, ca profesoară, sunt bucuroasă să știu că există și alte persoane, în afară de noi, care se implică în educația copiilor noștri” (Adriana).

Următoarea tabără organizată de Ana și de John are loc în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie la Bușteni. Poți afla mai multe detalii despre tabără aici!

Reclame

Un gând despre „Ce spune absolut TOATĂ LUMEA despre tabăra lui John

  1. O tabara in care esti rupt de internet, poate si de telefon sau alte activitati online, suna un pic cam nebunesc. As face fata unei astfel de experiente, dar cu siguranta ar fi multe momente cand mi-as dori sa deschid telefonul si sa ma conectez pe retelele de socializare, sa-mi verific emailul sau sa mai dau niste like-uri.

    Apreciază

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.