Recent, presa a scris și vorbit foarte mult despre Statutul Elevului. Statutul Elevului este un document de sine stătător, cu reguli valabile în orice şcoală din această toamnă. Prezent sub forma unui ordin de ministru, Statutul Elevului a fost publicat în Monitorul Oficial al României, deci vorbim deja de lege. Pe lângă faptul că școlile nu le vor mai impune elevilor uniforme, Statutul Elevului prevede și multe alte drepturi și îndatoriri. Am extras câteva dintre drepturile elevului anului 2016:

Elevii au acces gratuit la educație, iar libertatea de exprimare este garantată

E ideal să ne cunoaștem drepturile. Statutul Elevului precizează clar accesul gratuit al elevilor la educație, deci manualele vor fi gratuite. Libertatea de exprimare a elevilor nu va fi îngrădită, aceștia având dreptul de a fi consultați și ascultați. De asemenea aceștia pot oferi feedback semestrial cadrelor didactice care predau la clasă, prin fişe anonime. Dreptul la protest este prezent și el în Statut, atâta timp cât acesta se desfășoară în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, fără perturbarea orelor de curs. 

Dreptul de a fi evaluați obiectiv și tratați corespunzător

Elevii au dreptul la evaluare obiectivă și corectă. Rezultatele evaluării lucrărilor scrise vor putea fi contestate. Participarea la concursuri școlare, olimpiade și alte activități extrașcolare va fi accesibilă pentru toți elevii, fără a fi discriminați mai apoi de cadrele didactice sau de conducerea unității de învățământ. Absența se va trece în catalog numai în cazul în care elevii nu sunt prezenți la ora de curs. Este interzisă consemnarea absenței din alte motive. Elevii vor avea dreptul la proprietate intelectuală asupra rezultatelor obţinute prin activităţile de cercetare-dezvoltare, creaţie artistică şi inovare. Numărul maxim de ore de curs pe zi este de 7.

Informația înseamnă putere

Elevii au dreptul să fie informați  cu privire la planificarea materiei pe parcursul întregului semestru. Au liber acces la actele școlare proprii ce stau la baza situației școlare. Beneficiarii educației au dreptul de a fi informați privind notele acordate, înaintea consemnării acestora. De asemenea, elevii vor primi rezultatele evaluărilor scrise în termen maxim de 15 zile lucrătoare. În condițiile prevăzute de prezentul statut, elevii au dreptul de a participa la ședințele Consiliului Elevilor.

Educația înainte de toate

Elevii au dreptul la școlarizare în limba maternă, dar și la studierea unei limbi de circulație internațională în regim bilingv. Aceștia au dreptul de a nu fi discriminați de personalul instituției de învățământ în care activează. Accesul la biblioteci, săli și spații de sport, computere conectate la inetrnet, precum și alte resurse necesare realizării activităților și proiectelor școlare în afara programului școlar va fi garantat elevilor (în limitele resurselor umane și materiale disponibile). Elevii cu performanţe şcolare deosebite pot promova 2 ani de studii într-un singur an şcolar.

Îndatoriri și interdicții

Nu uităm nici de îndatoririle și obligațiile elevilor. Verifică aici ce îndatoriri au elevii începând din toamnă.

Sursă: OM 4742Foto: Gicu Boboc

Reclame

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.