Nu, nu vorbim despre urmele care îți sunt lăsate după ce iei bătaie de la cineva, ci despre semnele vizibile în educația fiecăruia dintre noi. Nu îmi spune că în cei șapte ani de acasă ai învățat să te comporți (sau nu) cu pixul pe foaie. Probabil ai pus mâna pe ghidul bunelor maniere în clasele mai mici (dacă nu, chiar și acum e un moment oportun), dar nu toate regulile ce definesc postura unui om sunt scrise în ”marea carte a manierelor”, ci le învățăm încă de mici, din propriile greșeli pe care le facem.

În 2015 dădeam checkin-uri și postam pe facebook poze și texte de la activitățile liceenilor (și nu numai) de la Dacă-i miercuri, e non formalAcum, la un an distanță, sunt mândru să scriu acest articol. Nonformalii de nota 10 de la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Ploiești și-au făcut temele și au revenit cu o nouă inițiativă, devenind Non-Formalii 2.0. Acel 2.0 nu cred că se referă strict la faptul că proiectul se află la cea de-a doua ediție. Mie îmi place să cred că reprezintă o variantă îmbunătățită a programului de educație nonformală.

Ieri, pe 27 mai, nonformalii și-au unit puterile și au pus la cale un Workshop de Educație Non-Formală ce s-a adresat atât elevilor, cât și profesorilor. Din păcate puțini profesori au fost prezenți pe toată durata activității, nu pentru că nu i-ar fi interesat, ci pentru că la alt liceu, alți elevi îi așteptau la ore.

Workshop-ul nonformalilor a fost împărțit în 4 panel-uri principale, fiecare dintre cele patru secțiuni având câte două componente:

 • Panelul 1
  1. Ice breakers
  2. Jocuri de cunoaștere
 • Panelul 2
  1. Team work
  2. Team building
 • Panelul 3
  1. Energizers
  2. Brainergizers
 • Panelul 4
  1. Roleplay
  2. Story telling

Îmi e greu să vă spun ce ați ratat și să descriu activitățile pe care le-am derulat. Nu pentru că nu mi-aș dori, ci pentru că la final am văzut planul de lecție. Primul volum din „Moromeții”  are câteva pagini în plus față de desfășurătorul nonformalilor, dar nu cred că se simte la cântar.

În poza de mai jos nu știu sigur ce încercam să fac, dar e fotografia mea preferată (în care apar) de la workshop. În stânga mea (respectiv, dreapta ta) e Andreea, colegă de liceu cu mine și  în același timp una dintre puținele patinatoare din țară calificate în februarie pentru Finala de Cupă Mondială și Finala Campionatului Mondial de Juniori. Recunosc, într-un fel, că am pus poza asta mai mult ca să mă laud. Află mai multe despre performanțele ei aici. În dreapta mea (adică invers, la tine) e Tite, întârziatul, cum s-a recomandat el. Noi îl cunoaștem și știm că nu e așa… poate decât dimineața, dar nu e singurul. Și eu pățesc la fel de cele mai multe ori. Dacă depunem un minim efort de atenție putem observa prezența unei a patra persoane în cadru (vezi nasul din stânga fotografiei).

13305113_799588693509897_6248312600252593838_o
Fotocredit: Azi Ploieștiu-i Non-Formal

În încheiere am vrut să pun fotografia de AICI cu nonformalii care au organizat această activitate, dar sunt deja sigur că nu ar fi fost de acord cu poza pentru că nu apărem și noi, elevii și profesorii participanți (a.k.a ”Grupul țintă”), așa că o să pun fotografia de grup cu toți cei prezenți (inclusiv cu organizatorii) în semn de mulțumire pentru workshop-ul pe care l-au pus în picioare și pentru educația nonformală pe care încearcă să o aducă în școlile și liceele din Ploiești și împrejurimi.

Fotocredit: Azi Ploieștiu-i Non-Formal
Fotocredit: Azi Ploieștiu-i Non-Formal

Nonformalii 2.0 au sustinut azi prima activitate a proiectului „Azi Ploiestiu-i non-formal, Workshopul de Educatie Non-formala, in fata celui mai creativ, mai cald, mai comunicativ si mai misto grup tinta ever! „Draga grupule tinta”, asa cum te-am numit deseori astazi, sper ca, in urma experientei de astazi, vei putea duce la tine in scoala educatia non-formala si ii vei face si pe ceilalti constienti de valoarea si atuurile ei. Va multumesc pentru participarea exemplara si activa, pentru implicarea voastar si ne vedem la voi in scoala in saptamanile urmatoare. Multumesc celor care au trecut sa ne vada si au si ramas la noi, lui John si Ana-Maria, Oana, Ioana, precum si echipei care a facut posibila aceasta minunata experienta de formare.Ştefan, ai fost extraordinar, sunt mandru de tine, vei deveni un mare formator, am facut cel mai bun tandem. Chapeau bas! Krom Well, aka Dirigu’

– Via Facebook

Nonformalilor le puteți da un like aici, iar mie aici.

Fotocredit ilustrație: Azi Ploieștiu-i Non-Formal

Reclame

Un gând despre „Non-formalul lasă urme

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.