De când cu legea antifumat, aerul din restaurante și pub-uri e mult mai curat. În mod normal trebuie să ieși în fața localului pentru a trage din țigară, însă fumătorii și-au rărit vizitele, pentru că nimeni nu vrea să își servească țigara și cafeaua de dimineață în două locuri diferite. Ori în același loc, ori deloc.

Unii manageri și-au scos mesele afară pentru a nu ieși în minus, alții au încercat să se orienteze către un alt public, iar alții au avut de suferit pentru că, deși aerul e mai curat ca niciodată, nefumătorii nu ies mai des în cafenele, ba chiar le trec pragul mai rar decât înainte de aplicarea legii.

Marius se ocupă de unul dintre cele mai recent deschise pub-uri din oraș. Republicana pune accent pe imaginea Ploieștiului cel de modă veche, elegant, prietenos. Dacă ești fan Caragiale, s-a deschis locul perfect pentru a ieși cu prietenii. Apropo de Caragiale, Republicana dispune și de o bibliotecă. Spre deosebire de alte localuri, cărțile din biblioteca lor pot fi împrumutate, așadar nu e musai să le tocești scaunele ca să termini de citit ceva mișto. Revenind la Marius, am considerat că am nevoie de opinia unei persoane din domeniu, așadar i-am pus câteva întrebări pentru a afla ce impact a avut legea antifumat asupra barurilor din Ploiești.

BogDinu: Salut, Marius!

Marius: Salut, Bogdan!

Spune-ne câteva lucruri despre tine și despre Republicana

După îndelungi așteptări am reușit să deschid, într-un final, pub-ul. Republicana este genul de cârciumioară unde se cântă și se bea, dar mai ales se mănâncă foarte bine ca în vremurile bune ale Ploieștiului, perioada interbelică. Este recomandat tuturor claselor sociale, și insist să aduc laolaltă lume pentru evenimentele pe care le organizez, unele fiind unice în acest oraș. Nu rămâne decât să verifici dacă am mințit cu ceva.

Înainte de a intra în vigoare legea pe care deja o cunoaștem cu toții, puteai să îți aprinzi o țigară în local?

Da, se putea fuma în zona destinată fumătorilor, spațiul fiind împartit în două, respectiv, biblioteca, unde e zona liniștită și sala în care se fuma, evident.

„dacă până acum nu au ieșit din cauza fumului (n.r. nefumătorii), nici de acum înainte nu vor ieși, doar că e aerul curat în restaurant”

 

Și ce s-a întâmplat după ce a intrat legea antifumat în vigoare? A existat un impact asupra numărului de clienți?

Da, cum de altfel mai toate localurile au fost afectate de „GREVA” fumătorilor și absența nefumătorilor, care dacă până acum nu au ieșit din cauza fumului, nici de acum înainte nu vor ieși, doar că e aerul curat în restaurant.

Tu, personal, ce părere ai despre această lege?

Este o lege care în UE funcționează de mulți ani, care mă afectează prin absența clienților sau prin ieșitul acestora la „o țigară”. Mulți dintre ei nu fumează doar o țigară, ba chiar 2-3. Îmi convine că nu mai trebuie să dau fumul afară cu tot cu căldura, aportul de aer pentru ventilație trebuie încălzit, iar atunci apar discuții ca e prea frig, e prea fum, e prea, e prea… Am ales sa ofer narghilea clienților care doresc, aceasta fiind permisă prin lege.

Una peste alta este o lege ok, doar că oamenii trec printr-un șoc din cauza faptului că nu mai au voie să facă ceva de care sunt dependenți și încep să „muște” în stânga și în dreapta, inutil, dar sunt sigur că se vor obișnui foarte repede cu legea asta.

Până una alta, Marius are dreptate. Fumătorii au avut un șoc când au aflat că nu mai au voie să fumeze în localuri, lucru ce le stătea în obicei. După interviu am rămas să beau un Pepsi la Republicana, pub care și-a făcut intrarea pe lista mea de favorite. 

 

Reclame

Un gând despre „Ce zic patronii de baruri despre legea antifumat

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.