Când eram mic nu eram un as al desenului sau al artei de orice fel. Nici acum nu sunt, dacă stau să mă gândesc mai bine, însă în timp am învățat să nu mai depășesc conturul când colorez desenele pe care mi le face mama (îi mulțumesc pe această cale). Am zis că dacă tot sunt la pedagogie, ar trebui să pot să fac o analiză psihologică pe desenele mele făcute la grădiniță. Și am făcut…

„Eu și familia mea”

pozaeumic047

Exact asta e denumirea primului desen. De la stânga la dreapta: tata,  eu, ??? și mama. Nici eu, nici ai mei nu suntem siguri cine e cel de-al treilea personaj lipsit de mâini și fără pic de culoare. Totuși cred că e bunica, având în vedere faptul că am fost foarte atașat de ea și că încă sunt.

Despre mâini

Bratele si mainile sunt o componenta instrumentala care asigura manipularea obiectelor din mediu pentru satisfacerea trebuinelor organismului. Omiterea mainilor din desen indica sentimente de neadaptare, senzania de a fi neindemanatic.

Sursa: lapsiholog.com

Oare de asta am desenat cel de-al treilea personaj fără mâini? Dacă stau acum să mă gândesc, aș spune că e eronat, însă cine știe cum gândeam eu la vârsta aia.

Despre culori

Un alt lucru interesant e că predomină culoarea albastru. Lăsând la o parte că e culoarea mea favorită, cică are următoarea semnificație: calm, are nevoie de timp, usor adaptabil (despre artist este vorba, bineînțeles). Am auzit că se poate spune, tot după culori, dacă ăla mic e mai timid de fel, sau nu. După numărul culorilor folosite, mai exact: dacă folosește puține culori, nu are destulă încredere în sine și e introvertit, iar dacă folosește mai multe nuanțe e o fire extrovertită. Eu am folosit patru culori, cred că mă încadram în prima categorie.

Despre atitudini

Daca personajele sunt desenate in miscare, executand o anumita actiune, putem vorbi de un copil cu o fire dinamica, active. Siluetele desenate cu picioarele departate si cu mainile ridicate sugereaza asertivitate si dorinta de afirmare sociala.

Sursa: lapsiholog.com

Toate personajele din desenul meu sunt cu mâinile ridicate, mai puțin personajul făr-de-mâini.

„Hora Unirii”

pozaeumic048.jpg

La două luni după ce am terminat desenul de mai sus mi-am lansat cea de-a doua operă, cu ocazia Unirii lui Cuza. De data asta nu mai pot să îmi dau cu părerea despre protagoniști, nici măcar despre cel galben cu oreion.

Despre culori

De data asta am apelat la opt culori diferite. E posibil ca în două luni să mai fi prins puțin curaj, deși nu cred că ăsta e motivul. De data asta, jumătate din desen e albastru (cerul, adică), deci în cadrul surprins predomina prietenia și starea de calm. Aceeași stare de calm o conturează și floarea aia din dreapta jos. Nu știu dacă galbenul ăla din interiorul ei semnifica ceva sau e acolo numai pentru că așa vedeam în desenele animate.

Culorile – culoarea exprima starea de moment:

albastrul – calm, are nevoie de timp, usor adaptabil;

galben – vesel, sociabil, dar dependent;

Sursa: lapsiholog.com

Despre atitudini

Tot despre pace vorbim și aici. Dacă nu era așa, trebuia să fie cineva care să nu zâmbească, nu?

Gura – la copii, este un organ esential in dezvoltarea psihosexuala.

Gura cu colturi in sus – ”zambet” social.

Sursa: consultanta-psihologica.com


 

Destul de ciudat. Mă așteptam la chestii mai grave decât o ușoară timiditate, deși trebuie să recunosc că a fost fain să încerc să înțeleg ce gânduri aveam pe atunci. Parcă îmi e dor să stau toată ziua degeaba și să desenez…

Reclame

5 gânduri despre „Mi-am analizat psihologic desenele făcute la 5 ani

  1. Cu siguranta sunt tot felul de explicatii logice si psihologice pentru aceste desene si despre varsta respectiva. Pana la urma, desenul din copilarie s-a materializat prin pasiunea pentru fotografie, nu? Creionul a fost inlocuit de multiplele taste, iar afirmarea sociala s-a concretizat printr-o meserie de (viitor) jurnalist. Parerea mea ca si interpretare la cele citite. 😀

    Apreciază

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.