În data de 24 februarie 2016, Consiliul Județean al Elevilor Prahova a emis o poziție privind prevederile articolului 221 din Regulamentul Intern (nr. 525/2015) al Colegiului Național „Nichita Stănescu” Ploiești.

Reprezentații elevilor prahoveni au considerat că două dintre prevederile R.O.I. C.N.N.S. au o natură discriminatorie și că se află în contradicție atât cu OMECŞ 5115/2014, cât și cu prevederile Constituției României.

Nichita-Stanescu-9
Nichita Stănescu, cu tot cu barbă și cu mustață

În acest sens, prevederea potrivit căreia „Elevii sunt obligaţi să aibă o ţinută vestimentară decentă, care să-i individualizeze ca vârstă, sex şi categorie socială de elev” are o natură discriminatorie, individualizarea după criteriile mai sus-amintite încâlcând principiile enunțate atât de art. 4 alin (2) din Constituția României, republicată, cât și pe cele ale art. 30 din Noul Cod Civil. Totodată, prevederea încalcă și dispozițiile art. 7 din legea nr. 272/2004 privind drepturile copilului, categorie din care fac parte și beneficiarii primari ai educației. În același timp, un caracter discriminatoriu este dat și de prevederea conform căreia „Băieții se vor tunde scurt, fără coafuri stridente; este interzisă purtarea bărbii”. Pe lângă articolele mai sus-amintite pe care le încalcă această prevedere, ea vine în directă contradicție și cu art. 138 alin (1) din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar aprobat prin OMECȘ 5115/2014, care permite unităților de învățământ să impună o ținută vestimentară particularizată, dar nu le permite acestora să impună și criterii de aranjare a coafurii personale sau a prezenței sau nu a părului facial. În acest sens, având în vedere principiile dreptului administrativ, Colegiul Național „Nichita Stănescu” își arogă puteri legiuitoare de care nu dispune, elaborând astfel norme abuzive pentru beneficiarii primari ai educației.

Sursa: Poziția Consiliului Județean al Elevilor Prahova, 24 Februarie 2016

În termeni mai uzuali, Regulamentul Intern propus de Colegiul Național „Nichita Stănescu” le interzice băieților atât libera alegere a stilului de tunsoare, cât și posibilitatea de veni la școală cu barbă și cu mustață. Mie mi se pare un atac la adresa hipsterilor liceeni 😦

Citește aici, în întregime, poziția Consiliului Județean al Elevilor Prahova. Poți să îi dai și share!

Sursă foto: webcultura.ro

Reclame

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.