Am vorbit cu un olimpic navetist care își dă banii pe biletele de autobuz

Cum nu toți elevii ce frecventează liceele din Ploiești nu au neapărat domiciliul în oraș, nici cei ce ne reprezintă la diverse concursuri și olimpiade nu locuiesc de fiecare dată la 5 minute distanță de liceu. Astăzi vă prezint un interviu cu unul dintre elevii pe care administrația Ploieștiului nu îi va răsplăti, probabil, nicidecum cu gratuitate pe TCE.

Mihai locuiește în Mizil, la 36 km de Ploiești, dar învață la unul dintre cele mai prestigioase licee din oraș.

B.D.: Salut, Mihai!

Mihai: Salutări!

B.D.: Aș vrea să trecem direct la subiect și să ne prezinți cele mai importante premii pe care le-ai câștigat până în momentul actual. Știu că va dura puțin, dar trebuie să le demonstrăm și cititorilor ceea ce am scris mai sus.

La ora actuală, Mihai are cu ce să se mândrească. Mai jos este lista cu toate premiile obținute de el:

 

  • Premiul III + medalie aur – 2 ani la rând la Olimpiada Națională de Tehnologia Informației și Comunicării – 2013 și 2014
  • Mențiune și medalie argint – Olimpiada Națională de Tehnologia Informației și Comunicării – 2015
  • Premiul I – Concursul Național pentru Studenți iTEC – Timișoara – 2014
  • Premiul II – Concursul Național pentru Studenți iTEC – Timișoara – 2015
  • Premiul I – Festivalul de film ecologic pentru elevi „Ridică vocea ta, nu nivelul mărilor”, organizat de RASP Ploiești în colaborare cu Primăria Ploiești – 2014
  • Premiul I – Festivalul de film ecologic pentru elevi „7 miliarde visuri. O singură planetă. Consumă cu grijă”, organizat de RASP Ploiești în colaborare cu Primăria Ploiești – 2015
  • Premiul I – Concursul „EmpowerSoft” – categoria „Soft utilitar” – Ploiești, 2015
  • Premiul III – Concursul „EmpowerSoft” – categoria „Pagini web” – Ploiești, 2015
  • 3 Diplome de Excelență oferite de Primăria Ploiești

Primăria Ploiești i-a oferit lui Mihai 3 Diplome de Excelență, ceea ce e puțin ironic. Din păcate, Mihai nu poate călători gratuit pe mijloacele de transport în comun cu respectivele diplome.

B.D.: Ce părere ai despre decizia TCE-ului de a nu oferi gratuitate elevilor?

Mihai: Asta a fost acum ceva timp. Acum este doar o supoziție. Din câte am văzut până acum, elevii beneficiază, la fel ca studenții, de o reducere de 50% din contravaloarea abonamentelor de călătorie. Însă trebuie să îți spun că, încă de acum 2 ani – de când s-a anunțat începerea lucrărilor la liniile de tramvai și începerea gratuității cetățenilor ploieșteni, am fost într-o mare măsură indignat. Ba chiar am reclamat acest lucru atât oficial, cât și în social media. Cunosc o mulțime de navetiști, iar faptul că am fost și președinte al Consiliului Școlar al Elevilor din liceul meu mi-a adus în vedere un lucru cert: un procent extrem de mare din elevii din liceele ploieștene este reprezentat de navetiști. Vin aici să își lărgească orizonturile, studiind la unele dintre cele mai bune licee prahovene, însă noi nu suntem în stare să le asigurăm minimul necesar? Nu pot spune că vin dintr-o familie mult prea înstărită, astfel că pentru mine plata abonamentelor (atât pentru tren, cât și pentru transportul public local) chiar a reprezentat în unele luni o problemă. Decontul abonamentului de tren vine din când în când, iar cel pentru transport public nu a existat niciodată. Nu te-ai simți și tu dezamăgit de autoritățile locale? Nu pare o adevărată mușamalizare, cum îi spun eu – o ”închidere a gurii populației” printr-o măsură care nu doar că a fost prost administrată – Curtea de Conturi și-a spus cuvântul, dar a și adus ploieștenilor o gaură la buget, care oricum a fost administrat într-un mod iresponsabil și care se poate dovedi insuficient nevoii ploieștenilor?

„Decontul abonamentului de tren vine din când în când, iar cel pentru transport public nu a existat niciodată.”

Mihai: Ok, acum am eliminat gratuitatea pentru ploieșteni, dar o păstrăm pentru pensionarii cu venituri sub 2.100 de lei. Nu vreau să se înțeleagă că sunt un băiat necioplit sau că sunt nesimțit, pe românește. Însă atunci când cineva care pur și simplu nu are ce să facă acasă și se plimbă cu transportul în comun, care oricum e gratuit pentru ei și super aglomerat, vine și îți spune să îi dai locul, tu cum reacționezi? Cum te simți când știi că tu plătești lunar un abonament, doar ca să stai în picioare? Pe tine te întreabă cineva după o zi de școală și job dacă vrei să stai jos? Nu, tu ești tânăr și trebuie să fii politicos. F//ck this s//t. Cea mai simplă modalitate, după mine, ar fi să le ofere lor 60 de călătorii gratuite pe lună (2 pe zi), astfel încât să nu se plângă că nu se plimbă și ei până în piață și înapoi, iar elevilor, care în mod constant aduc renume Ploieștiului și județului Prahova nu prin rezultatele de la olimpiade și concursuri – aceștia sunt foarte puțini, ci doar prin simplul fapt că au intrat într-un liceu de prestigiu și ajută la creșterea acestuia, să le fie oferită gratuitate. Și din tot textul meu nu vreau să se înțeleagă că vreau eliminarea gratuității pensionarilor. Ok, lăsați-le lor, dar oferiți-ne și nouă.

„Cum te simți când știi că tu plătești lunar un abonament, doar ca să stai în picioare? Pe tine te întreabă cineva după o zi de școală și job dacă vrei să stai jos?”

Deși problemele sunt mult mai multe în Ploiești, Mihai ne recomandă să citim și articolul scris de John. Îți mulțumesc, Mihai, pentru paragrafele de mai sus.

Poate aceste cuvinte vor trage un semnal de alarmă atât la conducerea TCE, cât și în administrația orașului.

Sursa foto: my-hd-wallpapers.com

 

Reclame

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.