Probabil v-ați prins că din prima lună a anului 2016, automatele de bilete vor răsări în stațiile de autobuz, ploieștenii își vor pierde gratuitatea pe traseele de transport public în comun, pensionarii probabil vor călători iar pe degeaba, bătându-ne ușor, pe spate, cu bastonul ca să ne ridice de pe scaun, iar unii controlori ai TCE vor face exces de zel pentru a-ți dărui o amendă în cazul în care nu ai biletul la tine. Nu dispera, cunoaște-ți drepturile! Iată trei lucruri pe care controlorii TCE nu au voie să le facă:

1. Controlorii nu au dreptul să te intimideze

și nici să te deposedeze de actul de identitate (a.k.a. buletinul). Controlorii au dreptul să verifice numai legitimația sau biletul de călătorie, însă pot apela la poliție sau la Jandarmeria Română, structuri care au dreptul să te legitimeze. Există și cazuri în care îți cer și un buletin pentru a verifica corespondența dintre numele de pe legitimație și numele de pe buletin, dar mai mult nu.

2. Controlorii nu au dreptul să te bruscheze sau percheziționeze

Nici nu mai vorbim despre reținerea vreunui bun personal cu scopul de a coborî după el. În cazul în care acționează astfel, caută-ți cel puțin un martor. Dacă ai probleme cu vreun controlor uită-te după ecusonul acestuia și reține-i numele.

3. Controlorii nu au voie să te rețină în mijlocul de transport sau în stație

În cazul în care insistă să rămâi cu ei până ajunge un echipaj de poliție sau de jandarmerie, nu fi revoltat; până la urmă tu ai călătorit fără bilet. Așteaptă, din respect, 5-10 minute. În cazul în care trec 15 minute și controlorii te rețin cu forța, conform art. 189 (Cod Penal), se numește privare de libertate și e nasol.

Acum, că îți cunoști drepturile, îți reamintesc faptul că achiziționarea biletului se numără printre responsabilitățile tale.

 

Reclame

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.