Care sunt, de fapt, atribuțiile unui profesor diriginte?

Zilele trecute a apărut un articol pe adevarul.ro în care se discuta o glumă online făcută de câțiva elevi ai unul liceu din Suceava. Evident, e mai mult decât atât.

Pe scurt, fără să dau nume, vreo cinci băieți au făcut o glumă cu cel de-al șaselea, care nu a reușit să ajungă la o întâlnire între prieteni, scriindu-i pe peretele virtual mesaje de condoleanțe. Partea care ne interesează pe noi, sau cel puțin pe mine, o putem prelua tot de pe site-ul precizat anterior:

„O glumă macabră a unor elevi de la unul dintre cele mai prestigioase licee din Suceava a pus pe jar conducerea unităţii de învăţământ.”

(Dănuţ Zuzeac, corespondent Adevărul Suceava @ adevărul.ro)

Ce înțelegem de aici? Niște adolescenți și-au permis să se tachineze și să glumească prin niște postări publicate pe propriile profiluri de facebook. Din cauza faptului că nu l-au anunțat pe directorul școlii unde învață, aceștia au intrat în belele, chiar dacă prin acele statusuri nu s-au referit nici la școală, nici la profesori. Din fericire, direcțiunea liceului și-a finalizat toate îndatoririle și toate sarcinile propuse, iar în timpul liber rămas a propus să îi monitorizeze pe tineri în online pentru a le aplica sancțiuni începând din luna septembrie, cel mai probabil.

Mai bine urmărim și declarația directorului liceului:

„Am contactat-o deja pe diriginta lor, care a demarat o anchetă. Vor trebui să explice ceea ce au făcut. Din ce am discutat cu o elevă implicată, am înţeles că şi-au dat toţi întâlnire la o terasă, doar că […] Robert nu a mai ajuns. Aşa s-au decis să-l <omoare>, drept pedeapsă. Vor suporta consecinţele pentru fapta lor. Chiar dacă sunt în vacanţă, cred că au uitat unde sunt elevi” 

(directorul liceului @ adevărul.ro)

Încă de la prima propoziție mi-au sărit câteva semne de întrebare.. „diriginta lor […] a demarat o anchetă”? Păi în cazurile de genul, în mod normal nu inspectoratul școlar demarează astfel de anchete? Pentru mai multă exactitate am preferat să consult și să citez Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar 2015:

„Profesorul diriginte desfășoară activități de suport educațional, consiliere și orientare profesională pentru elevii clasei pe care o coordonează.”

(ROFUIP 2015, Secțiunea II – Profesorul diriginte, Art. 65, alin. 4)

Cu alte cuvinte, profesorul diriginte nu demarează anchete. „Vor suporta consecinţele […] cred că au uitat unde sunt elevi” – în schimb, îmi place cât de amenințător sună asta :)) Îmi place să cred că nu scriu articolul ăsta din perspectiva unui membru al unui grup sau al unei organizații, pentru că nu o fac. Articolul discutat mai sus a ajuns la mine prin intermediul lui Horia, printr-o postare (tot) pe facebook și îi mulțumesc pentru asta! Părerea mea, împărtășită aici, e strict opinia unui elev care s-ar fi putut afla în aceeași situație. Măcar vacanța să fie vacanță, zic.

Și ca să nu uit, ca un drept la replică, o să închei acest articol cu postarea unuia dintre „condamnați” după ce direcțiunea școlii și-a exercitat asupra lui toate presiunile posibile:

„In atentia tuturor celor care au crezut in asa-zisul „DECES” a lui […] Robert . Ne cerem scuze pentru inconvenienta creata si ducerea in eroare a anumitor persoane care nu stiau ca acest lucru a fost o FARSA cu scopul strict de amuzament si fara nicio altercatie neplacuta intre noi si Robert. Nu am vrut nicidecum sa ajungem in atentia publica sau cea scolara avand in vedere ca am fost anuntat de cadrele didactice de o anume altercatie intre mine si familia lui Robert. Accentuez faptul ca gluma de prost gust NU A FOST O IDEE PERSONALA intrucat nici persoanele de la care au inceput totul (nu dau nume) nu au avut intentii rele ; pur si simplu faptul ca nu a raspuns la telefon la o ora mai tarzie din noapte ne-a dus cu gandul ca e „mort” de aici incepand scandalul pe aceasta tema. Ne cerem scuze inca o data pentru acest lucru si speram ca nimeni sa nu se fi alarmat sau speriat la auzul acestor vesti. Tin sa mentionez ca Robert nu s-a suparat pe aceasta gluma ba chiar a ras raspunzand sarcastic la postarile de pe peretele sau . Va multumim” 

(Postarea unuia dintre protagoniști pe facebook adresată publicului și conducerii liceului)

Evident, nici protagoniștii nu sunt cele mai luminate creaturi, însă asta e altă poveste.

Reclame

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.