Cultură pe pâine..

Totul a început să fie mai modern și din ce în ce mai nou. Trăim într-o lume care se află într-o continuă mișcare. Vrem de fiecare dată să încercăm lucruri noi și suntem din ce în ce mai curioși. Începem să redescoperim lucruri pe care consideram că le cunoșteam de mii de ani, însă dintr-o altă perspectivă. Omul modern a început să găsească din ce în ce mai multe utilități lucrurilor obișnuite.

De exemplu, roata.. Acum mult timp, omul a descoperit roata, cea mai cunoscută descoperire. După o mulțime de ani, omul a înlocuit acele roți de piatră sau din ce erau ele făcute cu roți de cauciuc. Există o grămadă de astfel de exemple. Există invenții care au modernizat lumea și, de ce nu, au salvat o grămadă de vieți. Tiparul, de exemplu, a fost inventat în anii 1430, în Europa. Aceasta a permis accesul la cunoaștere. Hârtia, descoperită în secolul II, a contribuit la educația oamenilor din vremea aceea. Facem un mic salt până în anul 1960 când a fost descoperit, sau inventat, internetul. Conform unui site cultural…

Internetul – în sensul unei reţele de calculatoare care puteau să împărtăşească şi să prelucreze în comun informaţia – a apărut mai devreme decât cred mulţi dintre utilizatori săi contemporani. Precursorul Internetului datează din 1965, când Agenţia pentru Proiecte Avansate de Cercetare în domeniul Apărării (DARPA), din cadrul Departmentului Apărării din SUA, a creat prima reţea de computere interconectate, denumită ARPAnet. Prin extinderea continuă a acestei reţele s-a ajuns la Internetul de azi – infrastructura ce stă la temelia erei digitale.

Una peste alta, computerul personal a fost inventat după ce internetul a fost descoperit, în anul 1970. Acesta a sporit capacitatea de comunicare, fiind folosit foarte mult și în prezent. Cu câțiva ani înainte, radioul și-a făcut apariția printre cele mai utile invenții, în anul 1906. Acesta a fost gândit inițial pentru comunicare, însă rolul acestuia variază în prezent.

Pentru călătoriile în spațiu, racheta a fost descoperită în anul 1926. Conform aceluiași site…

Cu ajutorul rachetelor, am ajuns  mai departe de Pământ decât prin orice alt mijloc; de fapt, după cum spune George Dyson, un alt participant la proiect (specialist în istoria tehnologiilor), racheta „este singurul mijloc prin care am putut părăsi planeta, până acum.”

De asemenea, și aerul condiționat..

Poate pare surprinzător, dar este una dintre invenţiile care ajută extrem de mult dezvoltarea economiei în ţările unde temperaturile sunt ridicate, în anumite anotimpuri sau permanent. În ultima jumătate de secol, aerul condiţionat, spune autorul articolului, a jucat un rol major în extinderea populaţiei, creşterea nivelului ei de trai şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă în statele din sudul SUA, iar acum joacă un rol similar în ţări precum China, India, ţările arabe ş.a.

Am zis că poate v-ar interesa un articol de genul. Sunt câteva lucruri care pe mine m-au fascinat când eram mic, dar și în prezent. E uimitor faptul că omenirea a pornit de la zero și a ajuns la nivelul la care ne aflăm în actualitate. Dacă v-a plăcut și dacă aveți și voi câteva „descoperiri favorite”, le aștept în secțiunea de mai jos, în comentarii.

Acest articol a fost sponsorizat.

Reclame

Tu ce părere ai..?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.